FarmFacts Hungary Kft.

Tápanyag-utánpótlás N-szenzor használatával

A tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen része a növénytermesztésnek, így állandó költséget jelent a gazdálkodás során, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen módon és mekkora mennyiséget juttatunk ki a tábláinkra

Jó minőségű, megbízható információkkal és a megfelelő technikai háttérrel nagyon komoly versenyelőnyre tudunk szert tenni a többi gazdálkodóval szemben.

A leggyakoribb hibák a tápanyag-utánpótlásnál

Az elemzések és az adatok azt mutatják, hogy a tápanyag-utánpótlás egyenletes kijuttatás mellett az esetek 33 százalékában túlzott tápanyagellátást eredményez, ugyanakkor a tábla területének 42 százalékán tápanyaghiány alakul ki.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a problémákat és ezáltal a tápanyag-utánpótlás költségeit is csökkenteni tudjuk, olyan technológiát szükséges alkalmazni, amely támogatja a tápanyagok optimális kijuttatását.

Tápanyag-utánpótlás gazdaságosan és környezetkímélően

A tapasztalatok alapján ha a tápanyag-utánpótlást helyspecifikusan, a termelési potenciálnak megfelelően alkalmazzuk, akkor nemcsak az ideális hozamot tudjuk elérni, hanem egyben környezetkímélően és fenntartható módon gazdálkodunk.

Nitrogénszenzor használatával pénzt takarítunk meg, hiszen elkerüljük a felesleges műtrágya-kijuttatást és így összességében magasabb hozamot érünk el ugyanannyi nitrogén hatóanyag kijuttatása mellett. 

A nitrátérzékeny területeken különösen előnyös a precíziós tápanyagpótlás használata, hiszen segítségével a növényállományt az egész táblában optimális szinten tudjuk ellátni tápanyaggal. Itt a nitrogénszenzor segít a határértékek betartásában is.

Milyen nitrogénszenzort használjak?

A GreenSeeker egy aktív fényforrással rendelkező nitrogénszenzor, amely éjjel-nappal segít az optimális tápanyag-utánpótlásban, legyen szó szilárd vagy folyékony műtrágyáról. A traktor elejére szerelt, hidraulikusan nyitható és csukható kereten 4 darab szenzor található. Nitrosol használata esetén a szenzorok a permetező szórókeretére is szerelhetők, ekkor 6 darab szenzor lesz használatban.

A GreenSeeker ISOBUS használatával kapcsolódik a monitorhoz, így nincs szükség további kijelző felszerelésére. A munkagépen lévő ISOBUS monitor felületén kényelmesen vezérelhető a nitrogénszenzor, amely valós időben, már a táblán történő haladás közben felismeri a növényállomány vitalitásbeli és biomassza különbségeit, és vezérli a műtrágyaszórót vagy a permetezőt.

Hogyan használjuk a GreenSeeker N-szenzort?

A GreenSeeker megbízható méréseket végez, amelyek révén a gazdálkodók képesek pontosan meghatározni, hogy milyen mennyiségű műtrágya szükséges a növényeik optimális növekedéséhez. Mindössze két feladatunk van a precíziós kijuttatásnál:

  1. A táblára kijuttatni kívánt átlagmennyiség megadása
  2. A kijuttatási stratégia kiválasztása

A GreenSeeker nitrogénszenzor használatának egyik nagy előnye, hogy pontosan a gazdálkodó szándékainak és elvárásának megfelelően juttatja ki a műtrágyát. Ha meghatároztuk a kívánt átlagmennyiséget, csak azt kell eldöntenünk, hogy az NDVI érték emelkedése a dózis emelkedését vagy csökkentését vonja maga után. Minden egyéb dolog a GreenSeeker feladata.

Milyen műtrágyaszóróval, permetezővel működik a GreenSeeker?

Az eszköz használható minden vezérelhető műtrágyaszóróval és vontatott vagy önjáró permetezővel. Amennyiben a műtrágyaszóró vagy permetező vezérlése ISOBUS kapcsolaton keresztül történik, úgy csak össze kell dugni a csatlakozókat. Amennyiben a kijuttató eszköz csak soros porton keresztül vezérelhető, úgy egy sApCo licenc és kábel szükséges. 

Használja ki a következő előnyöket!

  • A tápanyagokat és a növekedésszabályzókat optimalizálva, precíziós módon juttathatja ki termőföldjeire.
  • Mindig a megfelelő kijuttatási stratégiával dolgozhat. 
  • Kevesebb költsége lesz.
  • Környezetvédelmet támogató megoldást használhat.
  • Éjjel-nappal, borús felhős időben is aktuális NDVI térképe van.
  • Kompatibilis gyártmánytól függetlenül minden ISOBUS monitorral.
  • Map-Overlay képesség

Legyen versenyképesebb a többieknél, érjen el jobb eredményeket, segítünk

GreenSeeker szenzor aktív fényforrással
crossmenuchevron-down