FarmFacts Hungary Kft.

Mi az a Map-Overlay funkció?

Az egyik legnépszerűbb precíziós gazdálkodást biztosító eszközünk, a GreenSeeker ISOBUS N-szenzor, mely a táblán történő haladás közben felismeri a növényállomány vitalitásbeli és biomassza különbségeit és az aktív fényforrással rendelkező szenzorainak köszönhetően már a kismértékű eltéréseket is megbízhatóan jelzi.

Az így keletkező NDVI értékek alapján az eszköz valós időben vezérli a műtrágyaszórót, permetezőt. Így nincs szükség külön kijuttatási (applikációs) térkép készítésére. A Map Overlay funkció használata még magasabb szintre emeli a tápanyag-kijuttatás minőségét. 

Optimális tápanyagmennyiség 

Vajon mennyi az a tápanyagmennyiség, ami a tábla adott pontján, az adott időpontban, éppen elegendő, - se több, se kevesebb - mint amennyire valójában szükségük van a növényeknek? Ez egy olyan kérdés, amit csak pontos, az adott pillanatban is érvényes információk alapján lehet meghatározni. 

A GreenSeeker által meghatározott aktuális NDVI érték nem az egyetlen információ, ami alapján a kijuttatás vezérlése történik. Amennyiben az általunk használt monitor ezt támogatja, úgy egy további térkép is befolyásolja a kijuttatandó tápanyag mennyiségét.

Hogyan működik a gyakorlatban a Map-Overlay funkció?

A GreenSeeker ISOBUS N-szenzor Map-Overlay funkciójának használatával a szenzoradatok feldolgozása mellett egy előre elkészített és a monitorra feltöltött faktortérkép segítségével a kijuttatni kívánt anyagmennyiség még tovább pontosítható. Ez a faktortérkép (Map-Overlay) kiegészítő információkat nyújt a NEXT GreenSeeker számára a tábla adott pontjának termőképességéről. 

A Map-Overlay kezelésére leginkább a TalkingFields alaptérkép használatát javasoljuk, amely több száz műholdas biomasszamérés adatainak kiértékelésével készül, ezért rendkívül megbízható korrekciót biztosít az aktuális NDVI érték használatához.

A Map-Overlay funkció használatának előnyei

  • A szenzoradatok és a Map-Overlay együttes használata lehetővé teszi a tápanyag-utánpótlás optimális végrehajtását.
  • A pontos, precíz tápanyag-utánpótlás fontos eleme a fenntartható és környezetkímélő gazdálkodásnak
  • Kevesebb műtrágya és több hozam, így nő a termelés jövedelmezősége

Keressen minket a részletekkel kapcsolatban, ha Önnek is fontos, hogy minél kisebb műtrágya-mennyiséggel érjen el nagy hozamot!

GreenSeeker John Deere traktoron
crossmenuchevron-down