FarmFacts Hungary Kft.

Hogyan optimalizáljuk a kijuttatni kívánt nitrogén mennyiségét?

A precíziós tápanyag-utánpótlásnak csak akkor van értelme, ha az megbízható, mért és pontos adatokon alapul. Így nemcsak a növények számára szükséges tápanyagot biztosíthatjuk, hanem a műtrágya optimális mennyiségét és eloszlását is meghatározhatjuk, mellyel mind a környezetet, mind a saját pénztárcánkat kíméljük!

A precíziós gazdálkodásban a tápanyag-utánpótlás fő célja az egységnyi termésre eső nyereség maximalizálása. Ezt úgy érhetjük el, hogy a táblán belüli különbségeket mindig figyelembe véve juttatjuk ki a szükséges tápanyag mennyiséget.

Nitrogén hatóanyag esetén ennek egy elterjedt módja, hogy az NDVI értékeket meghatározzuk és ez alapján juttatjuk ki a műtrágyát. A NEXT Farming Pro program segít a megfelelő kijuttatási stratégia meghatározásában és ennek alapján tetszőleges NDVI térképből elkészíti az applikációs (kijuttatási) térképet is! 

Hogyan lehet egyszerűen meghatározni az NDVI értékeket?

NEXT Greenseekeraz általa végzett munkamenet során NDVI térképet is készít, melyet fel lehet használni elemzésre és dokumentálásra is. Hiszen lehetőség van a nitrogénszenzort csak NDVI térkép készítésére használni, ebben az esetben anyagkijuttatás nem történik. Erre gyakori példa a repce őszi szkennelése, amely során a kinyert adatokból elkészült NDVI térképből, számítógépen kijuttatási (applikációs) térkép készíthető a tavaszi időszakban. Ez egy ideális megoldás a repce tavaszi első fejtrágyázásánál, hiszen ekkor a legjobb eredményt az előző évből, a vegetációs időszak végén készült NDVI térkép használatával érhetjük el.

Egy NDVI térkép nemcsak nitrogénszenzor használatával készülhet, hanem műhold felvételek alapján is. A NEXT Térkép szerver legnépszerűbb szolgáltatása a Sentinel műholdak által készített NDVI térképek folyamatos, napra pontos biztosítása, így a mindenkori aktuális információk is elérhetők. Természetesen a korábbi felvételek is bármikor visszakereshetők és felhasználhatók.

Térképszerverünk sokkal több annál, mint amit egy NDVI térkép tud nyújtani. Minden standard formátumú webes térképet (úgynevezett WMS és WFS térkép) használni lehet a programunkban. Az interneten számtalan ilyen térkép hozzáférhető, részben ingyenesen, részben előfizetési díj ellenében. Természetesen ez utóbbi sem gond, hiszen az alkalmazás támogatja a felhasználónévvel és jelszóval védett térképek használatát is.

NEXT Térkép szerver NDVI térképek 5 legnagyobb előnye:

  • Az NDVI térképből egyszerűen készíthető el kijuttatási (applikációs) térkép
  • Könnyedén kiválasztható a leginkább megfelelő kijuttatási stratégia
  • Az üzem összes táblájára elérhető, külön előfizetési díj nélkül
  • Bármely korábbi dátumhoz tartozó NDVI térkép is használható
  • Pontos információt szolgáltat az esetleges felhőtakarásról, az eredeti légifelvétel is megtekinthető (van-e felhő az adott tábla fölött?)

A NEXT Térkép szerver NDVI térképek és a TalkingFields térképek együttes használatával még pontosabb információt kaphat a táblán belüli különbségekről, így még nagyobb hatékonysággal csökkentheti kiadásait.

Tudni szeretné, hogy az Ön gazdaságánál melyik megoldásunk vezethet a legnagyobb megtakarításhoz?

crossmenuchevron-down